Recepty pro těhotné

Hlavní jídla - recepty s nutričními hodnotami

Kuřecí směs v okurkových kroužcích

 

Potřebujeme:

1 velkou salátovou okurku, 150 g mletého kuřecího masa, 1 cibule, 1 vejce, pepř a sojovou omáčku, můžete přidat i trochu česneku.

Jak na to: 

Okurku oloupeme a nakrájíme na 2-3 cm široké kroužky a vyjmeme měkkou dužinu.

Mleté kuřecí maso smícháme s jemně nakrájenou cibulí a vejcem a celou směs lžící vpracujeme do středu okurkových kroužků.

Smažíme na mírném ohni na pánvičce s trochou vody, přidáme pepř a nakonec sojovou omáčku. Podle množství vody budou kroužky více či měně opečené a křupavé. Jako alternativu můžeme použít cuketu, nebo přidat krevety.


Kalorická hodnota

Proteiny

Tuk

Karbohydráty

66,9 Kcal

10,51 g

1,65 g

3,2 g

 

Okurka je obecně velmi zdravá zelenina, která pomáhá se zažívacím traktem nebo ekzémy.

_______________________________________________________________________________________

Směs z kuřecího a hovězího

 Potřebujeme:

50g plátek hovězího masa , 20g kostiček kuřecího masa, 50g rajčat na kostičky, 20g květáku, 2 lžíce oleje, 1malá jarní cibulka

Marinovací omáčka:

1 lžičku bílého vína, 1 lžičku sojové omáčky, trochu zázvorové šťávy, 1 bílek

Další přísady: 2 lžičky rajčatové šťávy, 2 lžičky cukru, 2/3 hrnečku vody

 Postup:

1. Hovězí marinujeme v omáčce asi 30 minut.

2. Hovězí smažíme asi 3 minuty na oleji a pak ho vyjmeme z pávničky.

3. Stejně postupujeme i s kuřecím masem, po smažení vyjmeme a odložíme stranou.

4. Usmažíme jarní cibulku, přidáme další přísady a vložíme zpět hovězí i vepřové maso, až zmizí téměř všechna voda, vypneme a dáme na talíř.

5. Květák uvaříme a nesolený přidáme jako přílohu.

kalorická hodnota:

418,14 Kcal

tuk:

30,80 g

obsah proteinů:

17,07 g

karbohydráty:

19,10g

Hovězí maso i zelená zelenina obsahují železo, které je pro tělo nezbytné, nejen jako prevence proti anémii.

Kuřecí maso obsahuje vitamín B 12, který pomáhá s tvorbou červených krvinek.

__________________________________________________________________________________

Dozlatova dušené vejce

typ jídla: svačina, oběd, vlastně cokoli

Potřebujeme:

1 vejce, 10g sterilované kukuřice

20 g lososa nebo tuňáka, 20 g kuřecího masa

sůl

Postup: Vejce rozšleháme s vodou v poměru 1:1 a přidáme sůl. Přes sítko vlijeme do malého keramického hrnce nebo většího hrnečku. Na malé kousky nakrájíme a připravíme maso.

V hrnci uvedeme vodu do varu a dáme do něj hrnek s vejcem. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut, až je vejce zpoloviny na tvrdo. Sejmeme pokličku, přidáme maso a kukuřici a na mírném ohni dusíme ještě asi 10 minut.

Vejce jsou zdrojem proteinů, nicméně je třeba je používat v rozumném množství. Kukuřice je zdrojem vápníku, který je velice důležitý v těhotenství, protože podporuje pravidelný tep a stálý krevní tlak. Rovněž obsahuje sodík, jehož nedostatek se projevuje zvýšenou únavou.

kalorická hodnota (bez přílohy):

137 Kcal

tuk:

7 g

obsah proteinů:

15 g

karbohydráty:

3 g

________________________________________________________________________________

Smažené kuřecí kousky s ovocem a zeleninou

typ jídla: lehčí letní oběd či večeře

Potřebujeme:

50g kuřecího masa (ze stehna)

30g ananasu, 30g jahod, 30g jablek nakrájených na kostky, 30g květáku a 30g červených paprik nakrájených

česnek, cibulky, sojová omáčka, cukr, sůl (na konec, je-li třeba)

Postup: Ovoce, zeleninu i maso nakrájíme na kostičky asi 2cm, maso promícháme s drceným česnekem a ostatními ochucovadly a necháme asi deset minut marinovat, poté na rozpálené pánvi s trochou oleje smažíme a když maso zbělá přidáme ovoce a zeleninu, jako příloha je vhodná rýže či chléb

Čerstvá zelenina a ovoce samozřejmě dodávají tělu potřebné vitamíny a vlákniny.

kalorická hodnota (bez přílohy):

97,2 Kcal

tuk:

0,41 g

obsah proteinů:

12,79 g

karbohydráty:

8,37 g