Recepty pro těhotné
Hlavní jídla - recepty s nutričními hodnotami
Kuřecí směs v okurkových kroužcích
Potřebujeme:
1 velkou salátovou okurku, 150 g mletého kuřecího masa, 1 cibule, 1 vejce, pepř a sojovou omáčku, můžete přidat i trochu česneku.
Jak na to:
Okurku oloupeme a nakrájíme na 2-3 cm široké kroužky a vyjmeme měkkou dužinu.
Mleté kuřecí maso smícháme s jemně nakrájenou cibulí a vejcem a celou směs lžící vpracujeme do středu okurkových kroužků.
Smažíme na mírném ohni na pánvičce s trochou vody, přidáme pepř a nakonec sojovou omáčku. Podle množství vody budou kroužky více či měně opečené a křupavé. Jako alternativu můžeme použít cuketu, nebo přidat krevety.
Kalorická hodnota |
Proteiny |
Tuk |
Karbohydráty |
66,9 Kcal |
10,51 g |
1,65 g |
3,2 g |
Okurka je obecně velmi zdravá zelenina, která pomáhá se zažívacím traktem nebo ekzémy.
_______________________________________________________________________________________
Směs z kuřecího a hovězího
Potřebujeme:
50g plátek hovězího masa , 20g kostiček kuřecího masa, 50g rajčat na kostičky, 20g květáku, 2 lžíce oleje, 1malá jarní cibulka
Marinovací omáčka:
1 lžičku bílého vína, 1 lžičku sojové omáčky, trochu zázvorové šťávy, 1 bílek
Další přísady: 2 lžičky rajčatové šťávy, 2 lžičky cukru, 2/3 hrnečku vody
Postup:
1. Hovězí marinujeme v omáčce asi 30 minut.
2. Hovězí smažíme asi 3 minuty na oleji a pak ho vyjmeme z pávničky.
3. Stejně postupujeme i s kuřecím masem, po smažení vyjmeme a odložíme stranou.
4. Usmažíme jarní cibulku, přidáme další přísady a vložíme zpět hovězí i vepřové maso, až zmizí téměř všechna voda, vypneme a dáme na talíř.
5. Květák uvaříme a nesolený přidáme jako přílohu.
kalorická hodnota: |
418,14 Kcal |
tuk: |
30,80 g |
obsah proteinů: |
17,07 g |
karbohydráty: |
19,10g |
Hovězí maso i zelená zelenina obsahují železo, které je pro tělo nezbytné, nejen jako prevence proti anémii.
Kuřecí maso obsahuje vitamín B 12, který pomáhá s tvorbou červených krvinek.
__________________________________________________________________________________
Dozlatova dušené vejce
typ jídla: svačina, oběd, vlastně cokoli
Potřebujeme:
1 vejce, 10g sterilované kukuřice
20 g lososa nebo tuňáka, 20 g kuřecího masa
sůl
Postup: Vejce rozšleháme s vodou v poměru 1:1 a přidáme sůl. Přes sítko vlijeme do malého keramického hrnce nebo většího hrnečku. Na malé kousky nakrájíme a připravíme maso.
V hrnci uvedeme vodu do varu a dáme do něj hrnek s vejcem. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut, až je vejce zpoloviny na tvrdo. Sejmeme pokličku, přidáme maso a kukuřici a na mírném ohni dusíme ještě asi 10 minut.
Vejce jsou zdrojem proteinů, nicméně je třeba je používat v rozumném množství. Kukuřice je zdrojem vápníku, který je velice důležitý v těhotenství, protože podporuje pravidelný tep a stálý krevní tlak. Rovněž obsahuje sodík, jehož nedostatek se projevuje zvýšenou únavou.
kalorická hodnota (bez přílohy): |
137 Kcal |
tuk: |
7 g |
obsah proteinů: |
15 g |
karbohydráty: |
3 g |
________________________________________________________________________________
Smažené kuřecí kousky s ovocem a zeleninou
typ jídla: lehčí letní oběd či večeře
Potřebujeme:
50g kuřecího masa (ze stehna)
30g ananasu, 30g jahod, 30g jablek nakrájených na kostky, 30g květáku a 30g červených paprik nakrájených
česnek, cibulky, sojová omáčka, cukr, sůl (na konec, je-li třeba)
Postup: Ovoce, zeleninu i maso nakrájíme na kostičky asi 2cm, maso promícháme s drceným česnekem a ostatními ochucovadly a necháme asi deset minut marinovat, poté na rozpálené pánvi s trochou oleje smažíme a když maso zbělá přidáme ovoce a zeleninu, jako příloha je vhodná rýže či chléb
Čerstvá zelenina a ovoce samozřejmě dodávají tělu potřebné vitamíny a vlákniny.
kalorická hodnota (bez přílohy): |
97,2 Kcal |
tuk: |
0,41 g |
obsah proteinů: |
12,79 g |
karbohydráty: |
8,37 g |